• 8
  • mart.

8 Martie

Legată cu un fir de mărțișor, primăvara se face simțită. La tarabe, mame, copii, bunici și tineri cumpără mărțișoare pentru alte mame, soții, profesoare, bunici și fete. Desigur, ele vor fi oferite când va sosi momentul cu florile de rigoare de copii și de bărbați, dar cele care le aleg, le asortează și le cumpără sunt în general femeile.

La capătul acestei perioade, femeile au parte de sărbătoarea lor. Copiii ăși dau bănuții pe tot felul de mărunțișuri pe care le pot dărui mamei sau bunicii de 8 Martie ca ăa Ie arate încă o dată cat le iubesc. Soții și iubiții caută cea mai potrivită expresie pentru a mulțumi femeii de alături pentru dragostea lor. E ziua în care dragostea, dăruita de femei oră de oră celor dragi, se întoarce înzecit spre ele.

Cherchez la femme”! este o celebră expresie din romanele polițiste. Dincolo de conotația malițioasă, atribuită îndeobste acestei expresii, ea ascunde un adevăr. În viața fiecărui om, bun sau rău, se ascunde, undeva, cel puțin o femeie care l-a iubit, înțeles și aceptat și care îi este sau i-a fost alături. Uneori e doar una, alteori sunt mai multe – dar nu există om pe pământ care să nu fi cunoscut sub o formă sau alta dragostea unei femei. Fie și doar mama.

Când sunt copile, femeile ăși dăruiesc dragostea părinților, bunicilor și prietenelor. E prima și cea mai altruistă fomă de iubire – când încerci să “te faci mare” ca să-i ajuți și susții pe cei dragi din jur. Mai târziu, dragostea îmbracă nenumărate alte forme, de la atracția sexuală la devotamentul iubirii de soție, soră, prietenă, mamă sau bunică.

Departe de-a fi doar un sentiment romantic, iubirea unei femei înseamnă pentru ea dăruire necontenită. Fericirea pe care ți-o dă iubirea vine pentru femei la pachet cu multă muncă, multe griji, uneori cu multă durere. De dimineața până seara dragostea femeilor străbate viața fiecărui om și a fiecărei comunități, ca o magie nevăzută și țese o plasă de siguranță și încredere în jurul nostru. De la treburile gospodăriei, la comfortul locului de muncă și până la grija pentru fericirea și bunăstarea celor dragi, devotamentul și dăruirea sufletească a femeilor mângâie, alină, susține și înfrumusețează viața noastră, a tuturor. Ele sunt stâlpul, baza și si fundamentul pe care ne construim viața și societatea.

Nu toate poveștile de dragoste au, însă, un final fericit. Copiii zboară din cuib, oamenii mor și dispar fizic de lângă noi, și, nu o dată, când femeile ajung la bătrânețe întreg edificiul construit cu dragoste se năruie, lăsând în urmă doar amintiri. Timpul și boala sunt dușmanii naturali ai oamenilor, însă singuratatea e dușmanul bătrânilor. Un mare dușman în plus. Singurul antidot e recunoștința și iubirea, care trebuie să izvorască nu numai de la cei apropiați, ci de la noi toți. Pentru că, direct sau indirect, fiecare dintre noi a beneficiat de dragostea și dăruirea cel puțin a unei femei. E de datoria noastră să le oferim, la apusul vieții, îngrijire, comfort și dragoste. E felul nostru de a spune, fiecărei femei în vârstă, “mulțumesc pentru viață!”.