• 6
  • apr.

Kinetoterapia și masajul de relaxare

Kinetoterapia, sau vindecarea prin mișcare, este o foarte bună alternativă de la metodele convenționale de tratare a unei afecțiuni, fără utilizarea medicamentelor și, implicit, fără efecte adverse. Kinetoterapia este o metodă terapeutică ce are la bază utilizarea mișcării în scop medical: un anumit tip de exerciții fizice este folosit în vedere restabilirii unei anumite funcții a organismului. Prin urmare, tratamentul este personalizat în funcție de nevoile individuale ale pacientului.

Masajul de relaxare, pe de altă parte, se recomandă și persoanelor sănătoase, fără afecțiuni, dar este indicat ca adjuvant și în caz de boală. Masajul de relaxare tonifiază trupul și, implicit, psihicul, deoarece îi redă starea de bine și pofta de viață. La fel ca și activitățile sportive, masajul de relaxare reduce impactul stresului cotidian și diminuează starea de tensiune/nervozitate accentuată.

Care sunt beneficiile acestor două servicii – kinetoterapie și masaj terapeutic?

În primul rând, cea mai bună utilitate practică a acestor servicii este că ajută organismul să lupte contra anumitor afecțiuni sau amenințări din mediul extern. Kinetoterapia este extrem de utilă în recuperarea după un accident, deoarece utilizează un ansamblu de tratamente menite să redea funcția organismului ce a fost afectată/lezată. Este important de menționat că simplele exerciții fizice nu înseamnă kinetoterapie, deși kinetoterapia le poate cuprinde și pe acestea. Cu alte cuvinte, nu orice exercițiu fizic restabilește echilibrul organismului și îi readuce funcționarea optimă, în caz de accident.

Masajul terapeutic, realizat de specialiști, aduce cu sine o sumedenie de avantaje: relaxare musculară, tonifierea pielii și creșterea circulației sanguine, împreună cu diminuarea stresului și a anxietății. Rezultatele benefice ale unui masaj terapeutic încep să apară încă din prima ședință.

Deși sunt arii relativ diferite, kinetoterapia și masajul terapeutic au în comun câteva aspecte. Ambele servicii aduc beneficii organismului – trup și psihic – prin reducerea considerabilă a durerilor provocate de afecțiuni ale corpului, fără tratament medicamentos. Indiferent de vârsta beneficiarului, kinetoterapia și/sau masajul terapeutic funcționează extrem de bine în urma unui program săptămânal de tratament.

În al doilea rând, kinetoterapia și/sau masajul terapeutic nu eu efecte adverse, deoarece nu afectează nicio altă funcție, ci doar ajută la optimizarea activității organismului. Spre deosebire de medicamente, aceste servicii sunt 100% naturale prin însăși acțiunea lor. Reprezintă o metodă convențională, dar eficace de tratare a unei afecțiuni. Și asta se poate observa de la prima ședință cu un kinetoterapeut profesionist.

În concluzie, serviciile de kinetoterapie și de masaj terapeutic reprezintă cele mai bune alternative în tratarea afecțiunilor (musculare, respiratorii, cardiovasculare, metabolice etc), indiferent de vârsta pacientului beneficiar, fără să fie neapărat nevoie de o rețetă medicală eliberată în acest sens. Kinetoterapia și masajul de terapeutic își aduc un aport important în procesul de vindecare și recuperare, ceea ce face ca ele să ocupe un loc important în planul terapeutic general.