• 10
  • feb.

Sfaturi pentru a trece iarna mai ușor

Iarna e cel mai greu anotimp. Frumos pentru cei tineri și foarte tineri, greu pentru adulți și pentru cei mai vârstnici. Vântul urlă și te taie. Zăpada îngreunează orice deplasare, vântul o viscolește tăindu-ți fața, una-două gheața te poate pune jos, trotuarele fiind pline de capcane alunecoase.

E ger, trebuie să te îmbraci foarte gros, cu multe haine. Te deranjează, te supără chiar, și ți-e tot mai dor de primăvară și de vară, chiar și de toamna cea timpurie, cu amieze călduțe și culori încântătoare.

Greu de trecut astfel de ierni. Nu degeaba sindromul care ne paște acum se numește SAD (Seasonal Affective Disorder/ tulburări emoționale de sezon), care, tradus din engleză, înseamnă „trist, deprimat”.

Ce putem face, oare, ca să trecem iarna cât mai ușor, să nu ne afecteze prea tare neajunsurile iernii, să ajungem cu bine în mijlocul ghioceilor și al ierbii încolțite?!

În primul rând, trebuie să ne asigurăm de căldură, să nu ne prindă frigul și să ne răcim! Ne îmbrăcăm bine când ieșim afară, iar la temperaturi foarte scăzute toată pielea trebuie să ne fie acoperită, protejându-ne capul, fața, mâinile. Ne acoperim gura cu un fular sau cu o eșarfă, astfel încât să ne protejăm gâtul și plămânii. Ne îmbrăcăm, însă, fără a ne înfofoli și reduce confortul. Ideea e să nu ne fie frig și să ne putem mișca cât mai lejer, să fim confortabili.

Cum spuneam într-un articol anterior, depresia de iarnă poate fi devastatoare. Singurătatea în astfel de condiții nu duce la nimic bun, așa că trebuie să ne asigurăm că suntem în contact cu cât mai mulți apropiați, cu familia, cu asistenți specializați, cu medici, cu vecini și prieteni dragi. Nu dați nicio șansă izolării, acesta fiind un sfat important și pentru copiii și nepoții celor mai vârstnici, care ar trebui să se asigure zilnic că totul este în regulă cu dragii lor seniori, să îi viziteze, să le asigure tot confortul și căldura, în special cea sufletească.

Mașina e salvarea noastră pe timpul iernii, dar, din păcate, ea poate fi și o sursă de mari necazuri dacă nu ne asigurăm din timp, împreună cu mecanicul în care avem încredere, că totul e pus la punct pentru funcționarea fără probleme pe timpul iernii. Cauciucuri de iarnă, lanțuri – la o adică, antigel, sistemul de încălzire, bateria, uleiul, ștergătoarele etc. Totul trebuie pus la punct, nimic de neglijat, deoarece proasta funcționare a mașinii pe timp de iarnă poate crea multe neplăceri. Și chiar accidente.

Atenție la neatenție! Și la încălțăminte. Alunecările pe gheață pot fi fatale pentru cei trecuți de 65 de ani. Dar nu numai. Loviturile la cap sau fracturile de bazin și femur sunt extrem de periculoase, oricare ar fi vârsta, dar pentru că recuperarea în cazul tinerilor e mult mai rapidă, atenția cea mai mare trebuie avută la vârstnici, aici orice întârziere în recuperare putând aduce complicații cât se poate de serioase. Mare atenție, așadar, la gheața de afară, dar și la zăpada adusă de afară, care se topește în interior! Să ne asigurăm că avem încălțăminte cu o bună tracțiune și cu antiderapant pe tălpi, dar și să ne descălțăm rapid de acestea, oadtă ajunși în interior, pentru a nu aluneca în casă – ar fi culmea! – pe zăpada care se topește pe gresie sau parchet.

Viscolul și furtunile de iarnă pot duce la pene majore de curent, așa că e obligatoriu să ne asigurăm că suntem dotați cu lanterne, baterii, aparate (inclusiv radio) care funcționează pe baterii. Stocul de pături și de plapume trebuie să fie, de asemenea, pregătit.

Iarna mâncăm cu atenție, cât mai variat, asigurându-ne în principal de vitamina D. Laptele și cerealele, peștele (ton, somon, hering) și fructele de mare sunt de mare trebuință.

Atenție mare la șemineu, la gaz, la tot ceea ce poate duce la intoxicare sau sufocare cu monoxid de carbon, dar și la incendii. Să nu ne jucăm cu focul, chiar dacă avem mare-mare nevoie de căldură!

Dar, de departe, cel mai important sfat pentru iarnă este cel de a avea cui să cerem ajutor. În cazul în care trebuie să degajăm zăpada sau gheța, că trebuie să ajungem undeva și vremea de afară nu ne permite, că avem o nevoie specială, oricare ar fi aceea, trebuie să cerem ajutorul, să avem cui să ne adresăm, familie, vecini sau firmă care oferă servicii specializate de asistență, iar acest ajutor să ne fie oferit cu dragoste și cu mare promptitudine. Nu trebuie să ne fie teamă sau rușine să cerem ajutor.

Faptul că fiecare iarnă este o mare provocare pentru persoanele vârstnice e mai mult decât evident, dar cu un pic de planificare, de conștientizare și cu un mic ajutor de la cei dragi și pricepuți, putem să ne păstrăm sănătatea, întâmpinând noua primăvară cu bucuria unei noi victorii, a unei noi experiențe reușite.